Annonce

Annonce

Køkken medarbejder skærer grøntsager  græskar

Med den nye indkøbsaftale er de offentlige køkkener sikret mulighed for at købe flere økologiske og klimavenlige råvarer. Foto: Odense Kommune

Hørkram genvinder landets største offentlige fødevareaftaler

Foodservicevirksomheden Dansk Cater måtte igen se konkurrenten Hørkram Foodservice løbe med det store udbud, som udgør en samlet værdi på 3,4 mia. kr. over de næste fire år.

Når 77 kommuner og fem andre offentlige organisationer fremover skal købe fødevarer til produktionen i deres storkøkkener, bliver det fortsat Hørkram Foodservice, der skal levere varerne.

Gennem de seneste fire år har den landsdækkende grossist været leverandør til de mange offentlige køkkener i 77 kommuner, to regioner og tre øvrige offentlige organisationer. Den nuværende aftale udløber 1. marts 2024, og for at skærpe konkurrencen var det nye udbud delt op i to deludbud til en samlet værdi på 3,4 mia. kr. over de næste fire år.

”Der var tæt konkurrence mellem tilbudsgiverne, men samlet set bød Hørkram ind med de bedste tilbud på både delaftale 1 (Østdanmark) og delaftale 2 (Vestdanmark). Derfor vinder de dem begge,” siger Christian Lunding, udbudsdirektør i SKI.

Men da Hørkram vandt begge deludbud, kan de offentlige køkkener, som er tilknyttet SKI-aftalen, fortsætte med at bestille varer, som de plejer. Det oplyser Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) på deres hjemmeside

Plads til lokale hensyn

SKI oplyser, at kommunerne foretrækker en enkelt totalleverandør og plads til lokale hensyn, og aftalen er udarbejdet sammen med en kommunal ekspertgruppe bestående af indkøbere, økonomaer og andet køkkenfagligt personale.

”Der har været et meget klart ønske fra kommunerne om, at det fortsat skulle være en aftale med én totalleverandør. Nogle kommuner har dog også en politisk målsætning, hvor lokalerhvervets mulighed for handel med kommunen skal tilgodeses. Derfor har de tilsluttede kommuner haft mulighed for at undtage sig forpligtelsen på udvalgte varekategorier. Det har de gjort brug af i 85 tilfælde,” siger Christian Lunding.

Tre ugers smagstest

Før der blev fundet en vinder, har køkkenfagligt personale fra forskellige offentlige organisationer i tre uger brugt deres smagsløg, lugtesans, følesans og øjne til at vurdere udvalgte produkter i grossisternes sortiment, som ifølge SKI skal indeholde 1.904 økologiske varelinjer, hvilket udgør ca. 34 pct. af sortimentet..

Mette Larsen, der er kostfaglig leder i Produktionskøkkenet Lundebo i Sorø Kommune, deltog i panelet i to dage. Hun fortæller her, hvordan det er at skulle vurdere på ca. 40 forskellige fødevarer i løbet af en hel dag og give karakterer:

”Det har været helt fantastisk at være med. Det giver så god mening, at vi, der skal bruge aftalen i sidste ende, får indflydelse på vurderingen af råvarerne. Jeg fortryder, at jeg ikke sad med flere dage, for det er en unik mulighed for at nørde den enkelte råvare. Vi har en spændende faglig dialog om hver råvare, og med en faglig begrundelse skal vi nå frem til en samlet vurdering i panelet”, siger Mette Larsen.

Den sensoriske test udgør 45 pct. af den samlede vurdering af de tilbud, som leverandørerne har budt ind med, men i år har SKI desuden stillet krav om flere plantebaserede og økologiske råvarer.

Et klimavenligt udbud

Danmarks grønne tænketank Concito ser et stort potentiale for, at de offentlige køkkener via aftalen kan være med til at rykke forbrugsvanerne i en mere klimavenlig retning. Det fortæller programchef i Concito, Michael Minter:

”De offentlige køkkener kan mindske deres klimaaftryk markant og bidrage til at fremme efterspørgslen af nye plantebaserede produkter ved at servere mere klimavenlige og plantebaserede måltider. Derudover vil gode oplevelser med planterige måltider i de offentlige køkkener have en positiv afsmittende virkning på vores madvaner hjemme i husholdningerne. Derfor er det positivt med fokus på sagen samt nye værktøjer i det nye fødevareudbud. Nu er det op til kommunerne at bruge dem og fx arbejde med at sænke de offentlige måltiders klimaaftryk,” siger programchef i Concitos fødevareprogram, Michael Minter.

Større udvalg af bælgfrugter og plantebaserede produkter

På den nye SKI-aftale 50.90 Fødevarer er der skruet op for den grønne profil. Derfor vil de offentlige storkøkkener kunne finde flere økologiske produkter, bælgfrugter og plantebaserede varianter. Kort opsummeret har aftalen:

  • 39 nye varelinjer på bælgfrugter, hvilket er ca. dobbelt så mange som på den tidligere aftale
    118 varelinjer med plantebaserede produkter: plantefars, plantebaseret is, soyamælk, vegansk æggeerstatning og lignende

  • Et bredt sortiment af både økologiske og konventionelle fødevarer inden for 12 hovedproduktgrupper

  • 1.904 økologiske varelinjer, hvilket udgør ca. 34 pct. af sortimentet

  • Krav til certificeringer bl.a. MSC og ASC-certificeret fisk, dyrevelfærdsmærket, fødevarer fragtet med fly og andre informative mærker samt synliggørelse heraf i e-kataloget. Køkkenerne kan derfor tilvælge grønne varianter i indkøbssituationen

  • Krav til udregning af CO2-andel og økologi-andel på varekurven

  • Leverandøren skal kunne rådgive køkkenerne omkring minimering af madspild

  • Krav om, at palmeolie ikke må have bidraget til afskovning af primærskove, og at leverandøren skal arbejde for at implementere afskovningsfri soja

  • Forbud mod buræg og brugen af buræg i æggebaserede fødevarer

  • Skalerede miljøkrav til transport herunder en handleplan for overgang til emissionsfrie transport

  • Strenge krav til emballage.

For yderligere at understøtte mere klimavenlige og bæredygtige måltider i den offentlige sektor vil SKI i forbindelse med implementeringen af den nye fødevareaftale tilbyde en række kurser for køkkener, der skal anvende fødevareaftalen. Formålet er at klæde det køkkenfaglige personale på til at købe mere bæredygtigt ind og sørge for, at indkøbene bliver fulgt op af en mere bæredygtig adfærd i både håndtering og tilberedning. Derudover skal leverandøren også have en handlingsplan for minimering af madspild, som de kan rådgive kunderne ud fra.

Som noget nyt kan man som kunde på aftalen også få en klimarapport over det samlede CO2-aftryk for sit indkøb. Rapporten giver et overblik over, hvordan man kan arbejde med at sænke klimabelastningen. Derudover vil det være muligt at se, hvis en vare har en certificering eller et mærke.

Kilde: SKI

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage